Bakışlar Ne Anlatıyor?


İletişim için gerçek bir temel ancak karşınızdakiyle 'göz gö­ze' geldiğinizde atılabilir. Bazı insanlarla konuşurken kendimizi çok rahat hissederken başkalarıyla rahatsız olur hatta bazılarını da güvenilmez buluruz. Bu aslında bize baktıkları veya konuşurken bakışlarımıza karşılık verdikleri süreyle ilişkilidir. 

Birisi dürüst de­ğilse veya bir şeyler gizliyorsa bakışları bizimkilerle toplam zama­nın üçte birinden daha az oranda karşılaşacaktır. Bakışlarınız karşı­nızdakinin bakışlarıyla toplam zamanın üçte ikisinden daha uzun süreyle karşılaşıyorsa bunun anlamı şunlardan biridir: birincisi sizi çok ilginç veya çekici buluyordur; ikincisi de size karşı saldırgan bir tavrı vardır ve gözbebekleri de büzüşüyorsa sözel olmayan bir meydan okumada bulunuyor olabilir. 

Argyle'a göre A, B'den hoşlanıyorsa ona çok bakacaktır. Bu da B'nin A 'nın kendisinden hoşlandığını düşünmesine neden olacak ve bunun sonucu olarak B de A 'dan hoşlanacaktır. Başka deyişle başka birisiyle iyi bir ilişki. kurmak için toplam zamanın yüzde 60- 70'inde onunla göz göze gelmeniz gerekir. Bu onun sizden hoşlanmasını da sağlayacaktır. Bu nedenle bakışları sizinkilerle toplam zamanın üçte birinden da­ha az süreyle karşılaşan çekingen ve utangaç birine pek güven duy­mamanız çok normaldir.

Görüşmeler sırasında karşınızdakilerin kendilerin süzdüğünüz hissine kapılmamaları için koyu renk gözlük takmaktan kaçınmalısınız.Vücut dili ve hareketlerin çoğu gibi bir insanın başka birisi­ne bakış süresi de kültüre bağlı bir şeydir. Güney Avrupalıların başkalarına rahatsız edici gelebilecek yüksek bir bakış sıklığı var­ken Japonlar da konuşurken karşıdakinin yüzü yerine boynuna ba­karlar. Bakışın süresi kadar bakışınızı karşınızdakinin yüzünün hangi coğrafi bölgesine yönlendirdiğiniz de önemlidir. Bu da bir görüşmenin sonucunu etkileyebilir. Bu işaretler sözel olmayan şe­killerle iletilir ve alınır ve alıcı tarafından da doğru şekilde yo­rumlanır.



1. İş Bakışı
İş tartışmaları yaparken karşınızdakinin alnında bir üçgen olduğunu hayal edin. Bakışlarınızı bu bölgeye yö­nelterek ciddi bir ortam yara­tırsınız ve karşınızdaki sizin İş yapmak konusunda ciddi olduğunuzu anlar. Bakışları­nızın karşınızdakinin göz se­viyesinin altına düşmemesi koşuluyla etkileşimi kontrol edebilirsiniz.

2. Sosyal Bakış
Bakış karşıdakinin göz Şekill091u. bakışı seviyesinin altına düştüğünde sosyal bir ortam oluşur. Biri­sine bakmayla ilgili deneyler sosyal bir karşılaşma sırasında bakanın bakışlarının karşıdaki­nin yüzünde gözler ve ağız ara­sındaki bir üçgene baktığını ­göstermiştir.

3. ­Mahrem Bakış
Bakış gözlere ve çenenin altından kişinin vücudunun diğer bölgelerine doğrudur. Yakın karşılaşmalarda gözler ve göğüs ya da memeler arasındaki üçgen, daha uzak karşılaşmalarda ise gözlerle apış arası arasındaki üçgendir. Kadın ve erkekler bu bakışı birbirleriyle ilgilendikle­rini göstermek için kullanırlar ve ilgi karşılıklıysa aynı ba­kışlarla cevap verilir.

4. Yan Bakış


Yan bakış ilgi veya saldırganlık iletmekte kulla­nılır. Hafif kalkmış kaşlar ve bir gülümsemeyle birlikteyse ilgi anlamına gelip flört işa­reti olarak yaygın şekilde kul­lanılır. Aşağıya dönük kaşlar, çatık alın veya aşağıya dönük ağız köşeleriyle birlikte şüp­heli, saldırgan veya eleştirel bir tavır anlamına gelir.

5. Gözle Dışarıda Bırakma Hareketi
Karşılaştığımız en sinir bozucu İnsanlardan bazıları konu­şurken gözle dışarıda bırakma hareketini kullananlardır. Bu hare­ket bilinçsizce yapılır ve o kişinin sizden sıkılması veya artık ilgilenmemesi ya da kendini sizden üstün görmesi nedeniyle sizi gör­memeye çalışmasından oluşur. Konuşma sırasında altı ila sekiz göz kırpış olan normal hızdan farklı olarak göz kapakları kapanarak bir saniye ve daha uzun süre kapalı kalırlar ve bu arada da karşınızda­ki sizi anlık olarak kafasından atar. Bunun son hali gözleri kapalı bırakarak uykuya dal­maksa da birebir karşılaşmalarda bu pek ender olur. Birisi sizden üstün ol­duğunu düşünüyorsa gözle dı­şarıda bırakma hareketini yay­gın olarak 'burnunun üze­rinden bakmak' olarak bilinen kafayı geriye$atarak size uzun bir bakış atma hareketiyle bir­likte yapar. Konuşma sırasın­da bir gözle dışarıda bırakma hareketiyle karşılaşırsanız bu kullandığınız yaklaşımın olumsuz bir tepkiye yol açıyor. Herkesi dışarıda bırakma olabileceği ve etkin bir ile­tişimi için yenİ bir taktik ge­rektiği anlamına gelir.
 

Yorumlar